Δες το άλλον όπως πραγματικά είναι

Facebook Twitter Email

“Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων βασίζονται στον αμυντικό μηχανισμό που λέει “φτιάχνω εικόνες”. Σ’ όλες τις σχέσεις μας ο καθένας μας χτίζει μια εικόνα για τον άλλο, και αυτές οι δύο εικόνες είναι που έχουν σχέση, όχι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Έχουμε μια εικόνα για το χώρο μας και μια για τον εαυτό μας, και μάλιστα τις εικόνες αυτές τις ενισχύουμε όλο και πιο πολύ με το να τις στηρίζουμε με όλο και περισσότερα στοιχεία. Και είναι αυτές οι εικόνες που έχουν σχέσεις. Η πραγματική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων ή μεταξύ πολλών ανθρώπων σταματάει εντελώς να υπάρχει από τη στιγμή που δημιουργούνται αυτές οι εικόνες.

Μια σχέση βασισμένη στις εικόνες αυτές, προφανώς δεν μπορεί ποτέ να φέρει ειρήνη στη σχέση γιατί οι εικόνες αυτές είναι πλασματικές και δεν μπορούμε να ζούμε με φαντασιώσεις.

Πως είναι τότε δυνατό να είμαστε ολοκληρωτικά σε ειρήνη με τους εαυτούς μας και με όλες μας τις σχέσεις; Σε τελευταία ανάλυση, η ζωή είναι μια συνεχής κίνηση μέσα σε σχέσεις, αλλιώς δεν υπάρχει καθόλου ζωή, και αν αυτή η ζωή βασίζεται σε φανταστικές εικόνες, ιδέες, ή θεωρητικές υποθέσεις, τότε ένα τέτοιος πλασματικός τρόπος ζωής θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σχέσεις που θα γίνονται πεδία μάχης.”

Λόγια του ινδού φιλόσοφου Κρινσαμούρτι.

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


9 + = 10