Love stories: Μια αγάπη αλλιώτικη από τις άλλες

Facebook Twitter Email

Η νέα ταινία του “Blue Jas­min” του Woody Allen άνοιξε κουβέντες που για κάποιο λόγο με έκαναν να σκεφτώ την ιστορία της Gaby Aghion, μία από της αγαπημένες μου ηρωίδες από τον κόσμο της μόδας.

chloe-gaby-aghion

H Gaby Aghion γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου το 1921. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστική οικογένεια και πήρε Γαλλική παιδεία. Το σπίτι της ήταν γεμάτο βιβλία και γαλλικά περιοδικά της μαμάς με φιγουρίνια και πατρόν. Σε νεαρή ηλικία ερωτεύεται και παντρεύεται τον Ray­mond τον οποίο γνωρίζει από μαθήτρια. Προέρχονται και οι δύο από ευκατάστατη τάξη και έτσι εύκολα, λίγο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετακομίζουν στο Παρίσι. Η Aghion όμως δεν αγαπά μόνο εκείνον. Αγαπά και τη μόδα.

Gaby-Aghion-Chloe-Attitudes-07

Ακόμα, αγαπά την ελευθερία και ξέρει πως για να είσαι ελεύθερος πρέπει να ξέρεις πως να στέκεσαι στα πόδια σου.

Μία ωραία μέρα ανακοινώνει στο σύζυγό της ότι δε θέλει να ζει άλλο από τα χρήματά του και ότι επιθυμεί να εργαστεί σχεδιάζοντας φορέματα. Ο κοινωνικός τους κύκλος που αποτελείται κυρίως από διανοούμενους, την περιπαίζει και όλοι ομόφωνα στοιχηματίζουν ότι σε δύο εβδομάδες θα τα έχει κι όλας παρατήσει.

Η Gaby Aghion όμως δε σταματά. Συνεχίζει την παραγωγή φορεμάτων που ξεχωρίζουν για την άνετη και απλή γραμμή τους, σαφώς πιο κοντά στο lifestyle της νέας, μοντέρνας γυναίκας που πάει πια να γεννηθεί στα καφέ της αριστερής όχθης του Σηκουάνα. Η ιδέα είναι φρέσκια, πρωτοποριακή, αυτό δηλαδή ακριβώς που αναζητά η εποχή. ‘Ετσι οι Παριζιάνικες μπουτίκ ανταποκρίνονται και μάλιστα της επιτρέπουν –πράγμα σπάνιο– να δώσει στα φορέματα το όνομα της μάρκας της “Chloé” όνομα το οποίο άνηκε σε μία καλή της φίλη (1952). Το 1956 ήταν που ο Τύπος έγραψε διθυράμβους για την παρουσίαση της κολεξιόν της που έγινε στο Cafe de Flore, το επίσημο καφέ των διανοούμενων του Παρισιού. Η υπόλοιπη ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: η Gaby Aghion κατάφερε να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους σήμερα οίκους στην ιστορία της μόδας, με καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού που σήμερα ονομάζουμε pret-a-porter.

tumblr_mb68ucio8s1r5n9x4o1_500

Chloé 1970’s

Aυτή η ιστορία θα μπορούσε να είναι μία ιστορία αγάπης για το πόσο θα μπορούσες να αγαπήσεις στη ζωή κάτι περισσότερο από τον σύντροφο ή το σύζυγό σου. Αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, σε όλες. Δεν είναι τρόπαιο, δεν είναι όνειρο ακατόρθωτο. Tο θέμα είναι πόσο θα μπορούσαμε να αγαπήσουμε αυτό που μας αρέσει να κάνουμε, την τέχνη ή μία ιδέα ακόμα και μια δημιουργική συνήθεια. Τον ίδιο μας τον εαυτό. Κι επιπλέον αν θα τολμούσαμε να πάμε λίγο πιο πέρα. Η κρίση δεν ευνοεί τις ευκαιρίες, όπως αυτή της ομολογούμενος ευκατάστατης Gaby Aghion, η οποία έζησε σε μία επίσης δύσκολη εποχή, μας υπενθυμίζει όμως ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε.

Aυτό που έφτιαξες εσύ, αυτό που είσαι, θα είναι πάντα το δικό σου όχημα προς την ελευθερία.

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


9 + 6 =