#ΗμέρατηςΓυναίκας Μα τι έχω ακόμα να κερδίσω;

Facebook Twitter Email

Δυστυχώς η απάντηση είναι “πολλά”

womansday

“H αναπαράσταση του κόσμου, όπως και ο ίδιος ο κόσμος είναι έργο των αντρών. Τον περιγράφουν με τη δική τους οπτική, την οποία συγχέουν με την απόλυτη αλήθεια”.

Σιμόν ντε Μποβουάρ, Υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων και φιλόσοφος.

True story. Το έχω δει μπροστά μου: CEO εταιρείας να συμπεριφέρεται σε υφισταμένη του σαν σκουπίδι και να δηλώνει στα meet­ing ότι “από εδώ και πέρα προσλήψεις μόνο σε άντρες!” με τρόπο αρκετά αστείο, τόσο ώστε να το ελαφρύνει και ενδόμυχα σοβαρό ώστε μέσα του να κλειδώσει τον τρόπο με τον οποίο τον έχουν μεγαλώσει και κερδίζοντας μια βαθιά, ανακουφιστική ανάσα “ανδρισμού”. Το πρόβλημα στην άλλη πλευρά του τραπεζιού είναι οι γυναίκες. Δεν μίλησε καμία μας. Κι εγώ που κάτι πήγα να ψελλίσω “μα, τι είναι αυτά που λέτε, πάρτε το πίσω κτλ” η φωνή μου πνίγηκε σε ένα “άσε τα φεμινιστικά και πάμε τώρα παρακάτω γιατί έχουμε και δουλειές”.

Ο αγνός, καθαρός, σεξισμούλης είναι πανταχού παρόν ακόμα και το 2020. Κι αυτό που πονάει ότι δεχόμαστε να εισβάλει μέσα μας ύπουλα, μεγαλώνοντας κάθε φορά ένα πόντο παραπάνω.

Πως άλλωστε;

Το πρόσφατο βιβλίο της Car­o­line Cri­ado Perez με τίτλο “Αόρατες Γυναίκες” (Εκδ. Μεταίχμιο) ξεκινά με τον τίτλο ” ‘Αντρας εξ ορισμού άνθρωπος”. Αρχικά με σόκαρε στη συνέχεια όμως, διαβάζοντας την έρευνα της συγγραφέως, αντιλήφθηκα ότι η κοινωνία από μόνη της αδυνατεί να εγκαταλείψει την ανδροκεντρική αντίληψη του κόσμου. Το βιβλίο μιλά για τη “γενικευτική χρήση του αρσενικού” από τη χρήση της γλώσσας ως το γένος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε επαγγέλματα (“fire­man” δηλαδή πυροσβέστης εμπεριέχει το όρο “man”), έως τη χρήση των ουδέτερων κίτρινων emoji που και αυτά σύμφωνα με έρευνες τα αντιλαμβάνεσαι ως άντρες. Στο ίδιο βιβλίο η συγγραφέας αναφέρεται στα στερεότυπα που κάνουν πάρτι, χρησιμοποιώντας έρευνα με αποτελέσματα άκρως αποθαρρυντικά: Σε άσκηση που δόθηκε σε παιδιά να “ζωγραφίσουν μια φιγούρα επιστήμονα” η συντριπτική πλειοψηφία ζωγράφισε άντρες. Σε χώρες όπως ο Πακιστάν για παράδειγμα τα πράγματα είναι σε ανησυχητικό επίπεδο. Το 2008 ζητήθηκε από μαθητές και μαθήτριες (!) ηλικίας εννιά και δέκα ετών, να ζωγραφίσουν μαι εικόνα για τη λέξη “εμείς”. Θέλεις να μάθεις το αποτέλεσμα; Ελάχιστες από τις μαθήτριες ζωγράφισαν γυναίκες και κανένας από τους μαθητές! (η άθλια θέση της γυναίκας σε χώρες του τρίτου κόσμου είναι ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο).

978-618-03-1705-3_4

Το βιβλίο συνεχίζει και με περισσότερα facts. ‘Οταν η Mar­vel ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Θορ θα μεταφερθούν σε γυναίκα, οι φίλοι του κόμικ έκαναν επανάσταση, ενώ αντίθετα δεν είπαν κουβέντα όταν ο Θορ μεταμορφώθηκε σε βάτραχο. Τώρα εάν εσύ lady αισθάνεσαι ότι με τόσα που κάνεις σε καθημερινό επίπεδο, και με τόσους ρόλους που διαχειρίζεσαι, τον Θορ τον καταπίνεις αμάσητο, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Screen Shot 2020-03-08 at 1.20.28 PM

Για εμένα όμως κάτι παραμένει με ύπουλο τρόπο στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Κι αυτό είναι η χρήση της λέξης φεμινισμός σήμερα ως κάτι γραφικό. Οι δε τυχόν αντιδράσεις όσων γυναικών δεν δέχονται τον σεξισμούλη αντιμετωπίζονται ως γελοιότητα με σχόλια όπως “άσε μας με τα φεμινιστικά” κτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις, τις αντιδράσεις αυτές τις υποκινεί ο φόβος της γυναίκας που ξεκινά από το σπίτι και τελικά καταλήγει σε ένα επαγγελματικό meeting.

Κι όμως. Η βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι ο σύγχρονος φεμινισμός (που δεν έχει να κάνει με την πυρπόληση σουτιέν στην πλατεία) είναι υπέρ και των αντρών.
Κι αυτό γιατί πρώτα οι ίδιες οι γυναίκες δεν θέλουν τελικά να ζήσουν ισότιμα μαζί τους.

Οπότε ναι, ladies έχουμε πολλές ακόμα Mέρες της Γυναίκας μπροστά μας.

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


4 + = 6