Femen υπήρχαν πάντα…

Facebook Twitter Email

Οτιδήποτε μπορεί σήμερα να φαντάζει ακραίο, ίσως σε λίγα χρόνια να είναι απολύτως φυσιολογικό. Aπό τον Γεώργιο Γερόπουλο.

Σικάγο 1922. Δύο γυναίκες συλλαμβάνονται από την αστυνομία γιατί φορούσαν μαγιό που προκαλούσαν την δημόσια αιδώ, τα οποία ήταν μεν ολόσωμα αλλά δεν κάλυπταν πλήρως τα πόδια τους.

Bgm2am0IAAAyrAQ

Τορόντο 1937. Δύο γυναίκες έβαλαν σορτς και βγήκαν βόλτα στην πόλη μέρα μεσημέρι. Φυσικά προκάλεσαν τα έκπληκτα βλέμματα των αντρών, ένα μικρό αυτοκινητιστικό ατύχημα και πιθανότατα κάποια σχόλια που δυστυχώς στη φωτογραφία δεν ακούγονται.

BgoTxazIUAEBsWe

 

Life mag­a­zine 18 Ιουλίου 1938. Έκπληκτη η συντακτική ομάδα του περιοδικού σχολιάζει την τόπλες εμφάνιση… αντρών (!) στις παραλίες.

BgiYTVYIAAA3AD-

Αυτά και άλλα παρόμοια περιστατικά τριβελίζουν το μυαλό μου τις τελευταίες μέρες και σκέφτομαι πως αν ζούσα τότε, πιθανότατα θα είχα σοκαριστεί με τα γυμνά πόδια των δύο γυναικών, όπως αντίστοιχα εκπλήσσομαι σήμερα με τις διάφανες μπλούζες και τα καυτά σορτς των σύγχρονων γυναικών. Όπως εξεπλάγην με τις τόπλες διαδηλώσεις της γυναικείας οργάνωσης «Femen», οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου. Όμως αν σκεφτώ πως το μόνο που απαιτούν είναι ο σεβασμός του αντρικού πληθυσμού, αντιλαμβάνομαι εύκολα πως έχουν δίκιο. Γιατί η ορθή και ευγενική συμπεριφορά να εξαρτάται από κάποιους στιλιστικούς κώδικες, που κανείς σχεδόν δεν θυμάται ποιος τους όρισε, ποιος τους επέβαλλε και για ποιό λόγο επικράτησαν. Τι είναι τελικά προκλητικό; Μια εμφάνιση που περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα ή ένα ανεγκέφαλο σχόλιο που ξεστομίζεται χωρίς να λάβει υπόψιν την μοναδικότητα του άλλου ατόμου και τους λόγους που το ωθούν να πάει κόντρα στα καθεστηκιότα; Χώρια πως μπορεί να μην ισχύει τίποτε από τα πιο πάνω. Μπορεί απλώς κάποια συμπεριφορά να είναι πιο μπροστά από την εποχή της. Και κατέληξα πως θα φιλτράρω πολύ περισσότερο τις σκέψεις μου πριν χαρακτηρίσω κάτι που μου μοιάζει ακραίο, ως αφύσικο ή σοκαριστικό.

Δείτε ακόμα:



Leave a Reply


1 + = 5