Χριστίνα Φλαμπούρη, οι 7 ψηλότερες κορυφές

Facebook Twitter Email

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίσεις την Ελληνίδα ορειβάτισσα που έχει κατακτήσει τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου

flabouri-2!

Αυτό που μου παρακινεί το ενδιαφέρον στην περίπτωση της 31χρονης Χριστίνας Φλαμπούρη, της Ελληνίδας ορειβάτισσας που κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ, στα 8.848 μέτρα αλλά και τις υπόλοιπες ψηλές κορυφές κάθε ηπείρου, δεν είναι μόνο το μεγάλο κατόρθωμά της και ότι μας έκανε εθνικά υπερήφανες. Είναι το μήνυμα ότι η κάθε γυναίκα, ο κάθε άνθρωπος έχει ένα δικό του βουνό, μια δική του κορυφή κι ένα δικό του, προσωπικό άθλο. Ακόμα και κάτι απλό. Θα τον αναγνωρίσεις, μόλις καταλάβεις ότι δεν τα παρατάς ακόμα και όταν όλοι γύρω σου λένε ότι αυτό που ζητάς είναι αδύνατον (βλ. “σε περιορίζει το φύλο σου”, “δεν είσαι εσύ για αυτά”, “είναι αργά”).

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το μυαλό μου εκκρίνει σεροτονίνη στην ιδέα της ιερής προσήλωσης μιας νέας, όμορφης  γυναίκας σε ένα στόχο πέρα από τα ξεπερασμένα πλέον στερεότυπα της Ελληνικής κοινωνίας (θα νιώσεις δηλαδή ευτυχισμένη εάν κατακτήσεις μία ακόμα κορυφή; ε ναι, θα νιώσεις!).

Ποτέ τίποτα δεν είναι εύκολο σε ό,τι αφορά δύσκολους στόχους. Η δε αρχή είναι το μεγαλύτερο βουνό. Στην πρώτη της πεζοπορία στον Όλυμπο η Χριστίνα Φλαμπούρη εξαντλήθηκε και για να συνεχίσει αναγκάστηκε να δώσει το βαρύ σακίδιο στον ξάδελφό της. Λίγα χρόνια αργότερα – ποιος να το φανταζόταν; — η Χριστίνα θα γινόταν η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να ολοκληρώσει το 7 sum­mits, δηλαδή την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της κάθε ηπείρου.

Ο άθλος της είναι προσωπικός, όπως ο άθλος της κάθε γυναίκας από τη δική της θέση. Γι’ αυτό το λόγο η συνομιλία της με την Λέτα Γκαρέτσου στο pod­cast «Πέρα από τα όρια» του pod.gr είναι μια συζήτηση για το πως μπορείς γίνεις καλύτερος και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος.

‘Aκουσέ το, θα σου κάνει καλό.

Φωτογράφος: Πέτρος Τσιρκινίδης

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


+ 2 = 8