Τα 80’s είναι το νέο ρετρό

Facebook Twitter Email

Κι εγώ βρίσκομαι σε 80’s παραλήρημα (help).

 H Μadonna λίγο πριν τα 80’s (1977)

Κate Bush

Nas­tassja Kinski

Από την ταινία Break­fast Club με την 80’s beauty Molly Ringwald

Ο κύβος του Rubik ένα τρισδιάστατο μηχανικό παζλ

Από την ταινία Blade Runner

Yas­min Le Bon (1985)

Fame, I wanna live forever!

Τα 80’s τα έζησα ως βρέφος, δεν είμαι και καμία βετεράνος. Λόγω όμως της big sis­ter που πρόλαβε παρτάκια με μπλουζ και στρογγυλές πίστες, έχω γαλουχηθεί με την αύρα της δεκαετίας που αποτελεί πια το νέο ρετρό.

Κι επειδή είμαι άνθρωπος που θρέφεται από τη νοσταλγία, τώρα τελευταία όταν έχω τις μαύρες μου, ψάχνω όλο και πιο πολύ στο you tube “τα καλά κομμάτια” της εποχής που γραφόντουσαν σε κασέτες TDK που πάνω στο μήνα τις πέταγες γιατί τις έτρωγε το κασετόφωνο.

Παρατηρώ φυσικά, ότι η μουσική βιομηχανία συμφωνεί και ενισχύει χωρίς να το καταλάβω το 80’s κόλλημά μου, από τη στιγμή που καλλιτέχνες όπως η Lana Del Ray, οι Μ83, οι La Roux κ.α δανείζονται πια χύμα τον ήχο και την αναλογική αισθητική της εποχής.

Επιπλέον φαίνεται πως η μόδα, έχοντας πια ανακυκλώσει εκατοντάδες φορές τα 60’s και 70’s έπιασε τα 80’s και πάει για 90’s. Για να το πετύχει, έπρεπε άμεσα να αποποινικοποιηθεί στιλιστικά η δεκαετία που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν συνώνυμη με το κιτς, τα παρδαλά, αταίριαστα ρούχα, τα κοκοράκια και τις βάτες.
Έτσι, αναζήτησε και επέλεξε τα καλά στοιχεία όπως η λάμψη, το γκλίτερ, το κόκκινο κραγιόν και το φουτουριστικό hair­styling της Sean Young στο Blade Runner.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα 80’s που αγαπώ είναι οι γυναικείες μορφές της τότε ποπ κουλτούρας. Επιτηδευμένα επιθετικές, με κακές coif­fure αλλά ενδιαφέρον μακιγιάζ και σίγουρα με μια πιο φυσική γοητεία, εμπνέουν πιο πολύ από ποτέ. Ψάχνω στο pin­ter­est για παλιές φωτογραφίες της μελαχρινής Madonna –φτυστή η Λούρδη– θυμάμαι τις τύπου απελευθερωμένες Ban­gles που φιλοδοξούσαν να γίνουν οι θηλυκοί Bea­t­les και βλέπω ταινίες με την τότε θεά της εποχής τη Nas­tassja Kin­ski (Tess, Cat People).

Τα 80’s είναι όμορφα. Σε αρκετές περιπτώσεις πολύ σοφιστικέ και new age όπως τα βίντεο κλιπ της Kate Bush ενώ για όσους τα έζησαν, οι τελευταίες μέρες του pure ρομαντισμού. Παράξενο αλλά ο πρώιμος ηλεκτρονικός τους ήχος και το σινθεσάιζερ ακούγονται σαν να μη γερνάνε ποτέ.
’H δεκαετία του ογδόντα είναι “For­ever Young”.

Επιλογές από τον ήχο των 80’s.

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


+ 1 = 5