Το Τέλειο Martini

Facebook Twitter Email

 Φτιάξτε το θρυλικό Mar­tini του Λονδρέζικου Dukes bar. Aπλό, κλασικό, cool, γλυκά εθιστικό.

LTMHotelStyle

Όπως όλα τα πράγματα που προσεγγίζουν την τελειότητα έτσι και το ποτό του Τζέιμς Μπόντ, το γνωστό μας Μαρτίνι, έχει κρυμμένα μυστικά.
Για να γίνουμε όμως μύστες σε κάτι, κάποιος πρέπει να μας προσηλυτίσει σε αυτό. Ενας φίλος λοιπόν κάποια Χριστούγεννα που περιδιαβαίναμε στο Λονδίνο με πήγε στο μπαρ Dukes να πιούμε Μαρτίνι. Η παράδοση του κοκτέιλ θέλει να έχει εφευρεθεί η συνταγή στο Dukes από τον θαμώνα του μπάρ και συγγραφέα του πράκτορα 007, τον εκκεντρικό Ιαν Φλέμινγκ. Εκεί λοιπόν, η κατασκευή και το σερβίρισμα του Μαρτίνι γίνεται παρουσία του πελάτη και καθόλου δεν ανησυχούν μη γνωρίσουν οι πάντες τα μυστικά της συνταγής. Γιατί όπως μου εξήγησε ο μπάρμαν, οι ισορροπίες στις ποσότητες των συστατικών είναι τόσο λεπτές, που ούτε ο ίδιος δεν έχει φτιάξει ποτέ δύο Μαρτίνι –λατρεύω το Αγγλικό χιούμορ– με ολόιδια γεύση.
Και σερβίρει περίπου 400 Μαρτίνι την ημέρα!

dukes-barman

Μας πλησίασε λοιπόν με ένα τρόλει για ποτά, στην επιφάνεια του οποίου υπήρχαν:

μία κανάτα με νερό γεμάτο παγάκια,

ένα φρέσκο λεμόνι κι εκείνο το κουζινικό εργαλιάκι για το ξεφλούδισμα,

μία φιάλη βότκα,

ένα μπόλ με τριμμένο πάγο,

μία φιάλη Ver­mouth Dry

ένα μπόλ με μεγάλες πράσινες ελιές,

δύο μεγάλα ποτήρια του Μαρτίνι

το κλασικό σέικερ των μπάρμαν,

μία μεζούρα ποτών

κι ένα φαρμακευτικό σταγονόμετρο.

Στη συνέχεια, μας ζήτησε να πιούμε κρύο νερό, κρατώντας όσο αντέχουμε τον πάγο στο στόμα μας για να «καθαρίσουμε» τον ουρανίσκο από άλλες γεύσεις και μετά άρχισε την διαδικασία παρασκευής την οποία από τότε εκτελώ κατά γράμμα και με μεγάλη μου χαρά σας προσφέρω:

Κατ’ αρχάς, ξεφλουδίζω το μισό λεμόνι (βιολογικό), χωρίς να πιάσω πολύ άσπρο, το τυλίγω ρολό και στίβω τη λεπτή φλούδα με τον δείκτη και τον αντίχειρα μέχρι να στάξει μια μικρή σταγονίτσα κίτρου στο ποτήρι.

Κατόπιν με το σταγονόμετρο βάζω δύο σταγόνες Μαρτίνι στο ποτήρι και το κουνάω μέχρι αυτές να «εξαφανιστούν» στα τοιχώματά του.

Μετά βάζω μία μεγάλη μεζούρα βότκα –προτιμώ ABSOLUT- στο σέικερ και μια χούφτα περίπου τριμμένο πάγο και αναδεύω σχεδόν για ένα λεπτό δυνατά, μέχρι να «ιδρώσει» το μέταλλο του σέικερ.

Την παγωμένη βότκα λοιπόν την ρίχνω ήρεμα στο ποτήρι ώστε να μην πέσει καθόλου πάγος…

Tέλος, προσθέτω τη στραγγισμένη φλούδα μέσα στο ποτήρι και περιμένω τα επιφωνήματα ενθουσιασμού αυτού που σερβίρω.

Οι ελιές στο Dukes σερβίρονται χωριστά, ποτέ μέσα στο ποτό. Οι κανόνες όμως φτιάχνονται για να σπάνε. Εχω πιεί και εξαιρετικά μαρτίνι με την ελιά εντός.

Τελικά είχε δίκιο ο μπάρμαν του Dukes, ότι ποτέ δύο Μαρτίνι δεν γίνονται ίδια. Αλλάζουν τη γεύση ακόμα και το λεμόνι, οπωσδήποτε οι ελιές, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα η βότκα πρέπει να είναι top of the top, όπως είναι η ABSOLUT.

Μυστικό: Προτιμώ την ABSOLUT μακράν από τις άλλες και για έναν ακόμα λόγο. Tελευταία τα Μαρτίνι μου τα φτιάχνω με ABSOLUT Lemon και γίνονται ultra σπιρτόζικα.

Tips:

Το Dukes είναι εξαιρετικό ξενοδοχείο –πιο κεντρικό δεν γίνεται– του Λονδίνου, και βρίσκεται όλως τυχαίως στην οδό Saint James. Το διάσημο μπάρ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη ρεσεψιόν του.

Συνήθως θα το πιείτε πιο γλυκό. Oι συνταγές των περισσότερων μπάρ έχουν πολύ ver­mouth. Λέγεται όμως πως το καλύτερο Μαρτίνι έφτιαχνε ο Τσώρτσιλ, ο οποίος απλώς περνούσε το μπουκάλι με το Ver­mouth δύο φορές στον αέρα πάνω από το ποτήρι του, χωρίς να το ανοίξει.

Στην Αθήνα το καλύτερο μαρτίνι πίνουμε με την αγαπημένη μου στο μπάρ «42» της οδού Κολοκοτρώνη στο κέντρο.

Enjoy

Γεώργιος Γερόπουλος

Δείτε ακόμα:



Leave a Reply


+ 5 = 7