Συνταγή για chili con carne

Facebook Twitter Email

Ένα απόγευμα σε σπίτι φίλων, φτιάξαμε το μεξικάνικο πιάτο chili con carne.

Είχε τόση επιτυχία που ενθουσιαστικά. Παίρνει βέβαια χρόνο και έχει τον μπελά του, είναι όμως σούπερ.

chilli con carne

Αυτή είναι η συνταγή για 4 άτομα:
Προετοιμασία 50 λεπτά — Σύνολο 1 ώρα και 10 λεπτά– για 4 μερίδες

Θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
1 γεμάτη κουταλιά καυτό τσίλι σε σκόνη (ή 1 κουταλιά της σούπας επίπεδο, αν έχετε μόνο ήπια)
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
500γρ άπαχο, μοσχαρίσιο κιμά
1 κύβο ζωμό κρέατος
400g κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πολτό ντομάτας
410g κονσέρβα κόκκινα φασόλια
Απλό βρασμένο μακρόκοκκο ρύζι, για γαρνιτούρα
Τυρί ched­dar
Τορτίγιες αλευριού (flo­ral tortillas)

Εκτέλεση:

1. Προετοιμάστε τα λαχανικά σας. Κόβετε ένα μεγάλο κρεμμύδι σε μικρούς κύβους, περίπου πέντε χιλιοστά πλάτος. Στη συνέχεια, κόψτε μία κόκκινη πιπεριά κατά μήκος και αφαιρέστε τους σπόρους. Τέλος, καθαρίστε και ψιλοκόψτε δύο σκελίδες σκόρδο.

2. Ξεκινήστε το μαγείρεμα. Βάλτε το τηγάνι σας σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το λάδι και αφήστε το για 1–2 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε συχνά, για περίπου 5 λεπτά, έως ότου τα κρεμμύδια μαλακώσουν και γίνουν ημιδιάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά, 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού καυτερό τσίλι σε σκόνη ή 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ήπιο τσίλι. Προσθέστε και γεμάτη 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα και γεμάτο 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο. Ανακατέψτε μία φορά καλά και συνεχίστε να ανακατεύετε κατά διαστήματα για τα επόμενα πέντε λεπτά.

3. Ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία στο μάτι και προσθέστε τον κιμά το οποίο θα σπάσετε με μία σπάτουλα και θα ανακατεύετε ώστε να τσιγαριστεί ο κιμάς. Ο κιμάς θα πρέπει να τσιγαριστεί ομοιόμορφα και να μην μείνουν κόκκινα ή ροζ κομμάτια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει τη θερμοκρασία υψηλή ώστε το κρέας να τηγανιστεί αρκετά καλά και να πάρει ένα καφέ χρώμα.

4. Για τη σάλτσα: Λιώνουμε 1 κύβο βοδινού κρέατος σε 300 ml ζεστό νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά. Μετά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα, τη σοκολάτα, και βάζουμε μία γερή δόση αλάτι. Τέλος, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας πολτό ντομάτας.

5. Σιγοβράστε το σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει μία βράση και κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το για 20 λεπτά. Θα πρέπει να το ελέγχετε περιστασιακά και να το ανακατεύετε για να μην κολλήσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό για να μην πήξει εντελώς ο κιμάς.

6. Στραγγίστε τα φασόλια σε ένα σουρωτήρι και προσθέστε τα στην κατσαρόλα με το τσίλι. Ανακατέψτε τα και αφήστε το να πάρει πάλι μία βράση. Βάλτε το καπάκι και περιμένετε για 10 λεπτά. Τώρα, δοκιμάστε λίγο το τσίλι και προσθέστε αν χρειάζεται κάποιο από τα μπαχαρικά (το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί περισσότερες ποσότητες από αυτές που βάλατε). Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά, απομακρύνετε την κατσαρόλα από το μάτι, κλείστε το καπάκι και αφήστε το να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά. Είναι σημαντικό αυτό για ανακατευτούν τα αρώματα των μπαχαρικών με το κρέας.

7. Το σερβίρετε με βρασμένο μακρύκοκκο ρύζι και εάν θέλετε προσθέτετε λίγο τριμμένο τυρί ched­dar. Μην ξεχάσετε στο πλάι τις μαλακές τορτίγιες από αλεύρι τις οποίες θα έχετε ζεστάνει.

Δείτε ακόμα:



Leave a Reply


7 + = 10