Ζέρμπερες οι ρυποβόρες

Facebook Twitter Email

Τις ψάχνουμε μανιωδώς αυτές τις μέρες που χουζουροξυπνάει το καλοκαίρι.

Από τον Γεώργιο Γερόπουλο

IMG_2765

Φλογερό κόκκινο του πάθους, φωτεινό πορτοκαλί της αισιοδοξίας, λευκό της καθαρότητος, επιθετικό κίτρινο. Στοπ.
Τα άλλα χρώματα δεν μας αφορούν. Όλα τα γκρι μπαίνουν στην ντουλάπα μαζί με τον σκελετό που τον λένε Οκτώβριο. Τα γήινα από την άλλη, μπορούν να περιμένουν για το καλοκαίρι, τότε που το δυνατό φως τα κάνει να μοιάζουν κάπως σημαντικά. Τώρα θέλουμε να αλλάξουμε την διάθεσή μας. Να υποδεχτούμε τον θεό ήλιο. Τη θάλασσα. Τις μυρωδιές που αναδύονται καθώς ασφυκτιούν από τη ζέστη. Καλές και κακές. Εντάξει. Από τις κακές διαλέγουμε μόνο αυτές που μυρίζουν φρέσκο έρωτα. Ίσως και κάποιες μυρωδιές του δέρματος που αρχίζουν να διακρίνονται δυο ώρες μετά το ντους. Και της θάλασσας πάνω στα μαλλιά. Του αλκοόλ μετά χορού. Των βρεγμένων χόρτων. Του Havai­ian Tropic. Των άδειων σακ βουαγιάζ. Μέχρι εκεί. Στοπ.

Υποδεχόμαστε λοιπόν τον θεό ήλιο με φωτεινά λουλούδια που ονομάζονται ζέρμπερες και μοιάζουν λίγο με τους ήλιους που ζωγραφίζαμε παιδιά. Οι οποίες ζέρμπερες δεν μυρίζουν, αλλά έχουν τόσο έντονα χρώματα που μας αλλάζουν τη διάθεση είτε θέλουμε είτε όχι. Και τρώνε και τους ρύπους από τα σπίτια μας. Συγκεκριμένα τρελαίνονται για το βενζόλιο, το οποίο είναι πολύ βλαβερό για μας αλλά πολύ θρεπτικό γι αυτές.

Όμορφες, χρήσιμες και οικονομικές, οι φωτεινές ζέρμπερες υπάρχουν παντού από τώρα και για όλο το καλοκαίρι. Have a nice… whatever.

IMG_2759

Χρήσιμα tips:

  • Αν θελήσουμε να τις φιλοξενήσουμε σε χαμηλό βάζο, τότε θα χρειαστεί να κοντύνουμε τα κοτσάνια τους κόβοντάς τα λοξά. Όπως συνήθως τα έχει και το κατάστημα που τα αγοράσαμε.
  • Αλλάζουμε νερό κάθε δύο με τρεις ημέρες.
  • Κοντά σε παράθυρο αισθάνονται καλύτερα γιατί τους αρέσει το φως.
  • Αντέχουν πολλές μέρες στο βάζο. Για να αντέξουν άλλες τόσες πρέπει μετά τα πρώτα σημάδια κόπωσης να τους βάλουμε καθαρό νερό και μία ασπιρίνη.

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


6 + = 7