Trecking στον Υμηττό

Facebook Twitter Email

Το treck­ing γυμνάζει όλο το σώμα και αδειάζει το μυαλό.

Ίσως το γνωρίζετε, ίσως πάλι απλά να μην το έχετε πολυσκεφτεί, όμως πολύ κοντά στη πόλη μας υπάρχει ένας μικρός παράδεισος κατάλληλος για ανοιξιάτικες πεζοπορίες που καθαρίζουν το μυαλό και γυμνάζουν όλο το σώμα.

‘Ενα πρωινό ή απογευματινό ραντεβού για πεζοπορία στις καταπράσινες παρυφές του είναι ό,τι έχουμε ως κάτοικοι μίας πόλης που στερείται από πράσινους χώρους και οργανωμένα πάρκα. Ευτυχώς η Αττική φύση είχε προνοήσει και μας είχε εφοδιάσει με παραμυθένια μονοπάτια που οδηγούν σε μικρές Βυζαντινές εκκλησίες και μικρά μονοπάτια που φτάνουν όσο ψηλά χρειάζεται για να απολαύσεις τη μαγευτική θέα της αγαπημένης Αθήνας.

Το trenck­ing το δοκίμασα πρόσφατα και ομολογώ ότι είναι μία πρώτης τάξεως γυμναστική για όλο το σώμα, μάλιστα πολύ πιο διασκεδαστικής και βατής σε σύγκριση με το τζόκινγκ το οποίο προϋποθέτει πιο υψηλά επίπεδα αντοχών, συστηματική και καθημερινή προπόνηση.

Επιπλέον, τίποτα δεν μπορεί να γεμίσει με θετική ενέργεια το σώμα σου όσο όταν φτάνεις καταπονημένη στη τοποθεσία που έχεις θέση ως στόχο.

Αυτό βέβαια οφελεί γενικότερα την ψυχή.

 

IMG_2670

H Αθήνα από ψηλά

Εάν σας ενδιαφέρει να το δοκιμάσετε σας έχω μερικά πολύ χρήσιμα tips απαραίτητα για κάθε αρχάρια ορειβάτισα: 

Με το περπάτημα στο βουνό γυμνάζουμε όλο μας το σώμα γιατί είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε συνεχώς σε διαφορετικές κλίσεις του εδάφους. Οπότε ενεργοποιούνται όλες οι μυϊκές ομάδες.

Βέβαια αν πάμε βολτίτσα με κουβεντούλα και συνεχείς στάσεις δεν κάνουμε τίποτα.Θα πρέπει να βάλουμε στόχο κάποιο υψόμετρο ή κάποια απόσταση η οποία δεν γίνεται να είναι μικρότερη των 4 χιλιομέτρων.

Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε κάποια γκάτζετ όπως τα ειδικά παπούτσια που θα μας βοηθήσουν να μην τραυματιστούμε ή τα ζέρσεϊ ρούχα που συνήθως μας προφυλάσσουν από τις ψύξεις γιατί μας κρατούν στεγνούς.

Δεν ξεκινάμε αν δεν έχουμε πάρει μαζί μας νερό και κάποιο σνακ γιατί είναι σχεδόν σίγουρο πως θα πεινάσουμε.

Επίσης, απαραίτητο αξεσουάρ είναι το ένα τουλάχιστον μπατόν που μας βοηθάει πολύ στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους.

Από το μικρό σακίδιο δεν λείπουν κάποια δεύτερα ελαφρά ρούχα όπως ένα ισοθερμικό και ένα λεπτό αδιάβροχο. Είναι παραπάνω από σίγουρο πως θα ιδρώσουμε κατά την ανάβαση και ακόμα πιο βέβαιο πως θα κρυώνουμε κατεβαίνοντας αν δεν φορέσουμε κάτι στεγνό.

Όσο κρύο και να κάνει δεν φοράμε βαριά ρούχα. Το μυστικό βρίσκεται στα πολλά ελαφρά. Απαραίτητο το χειμώνα είναι το φλίς και το μπάφ, το ορειβατικό μίνι κασκόλ, που δεν αφήνει τον κρύο αέρα να εισχωρήσει στην πλάτη μας από το άνοιγμα των ρούχων στο λαιμό.

Αν κάνει πολύ κρύο δεν ανεβαίνουμε χωρίς γάντια. Τα χέρια μας κάνουν τη λιγότερη προσπάθεια και για αυτό παγώνουν πρώτα.

Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε βαριές μπότες ορειβασίας για μια απλή βόλτα στο βουνό, χρειάζονται όμως ειδικά ελαφρά αδιάβροχα μποτάκια. Η σωστή θέρμανση των πελμάτων ούτως ή άλλως επιτυγχάνεται με τις κατάλληλες κάλτσες τις οποίες θα βρείτε μόνο σε ορειβατικά καταστήματα.

Το χειμώνα ο σκούφος είναι παραπάνω από απαραίτητος όπως το καλοκαίρι δεν ανεβαίνουμε χωρίς καπέλο. Επίσης τα γυαλιά αν δεν διαθέτουμε τα ειδικά ορειβατικά, ας είναι τα ελαφρύτερα που έχουμε με τα σκουρότερα κρύσταλλα.

Στο σακίδιο καλό θα είναι επίσης να υπάρχει ένα υποτυπώδες φαρμακείο με ένα ελαστικό επίδεσμο, κρέμα για τσιμπήματα εντόμων και ένα κουτί ντεπόν. Ακόμα και στον Υμηττό που θεωρητικά είναι μέσα στην πόλη, αν μας πιάσει πονοκέφαλος στα 800 μέτρα θέλουμε μία με μιάμιση ώρα για να κατέβουμε. Είναι αδικία να χαλάσει η βόλτα μας για έναν πόνο.

Στον Υμηττό εγώ μπαίνω από τα μονοπάτια που ξεκινούν από το φυλάκιο της πυροσβεστικής στην είσοδο της Καισαριανής και ανεβαίνω επί μιάμιση με δύο ώρες σερί πριν από το πρώτο διάλειμμα, σχεδόν στα 700 μέτρα. Εξάλλου δεν καίμε καμία ουσιαστική θερμίδα τα πρώτα είκοσι λεπτά της προσπάθειας.

Η όλη βόλτα κρατάει τρεις ώρες περίπου. Οι διατάσεις στο τέλος είναι απαραίτητες για να είναι πιο ήπιο το πιάσιμο των μυών τις επόμενες δύο ημέρες.

  • Αποφεύγουμε να μας πάρει η νύχτα αν δεν γνωρίζουμε πολύ καλά την διαδρομή. Εχει χαθεί και ταλαιπωρηθεί κόσμος ακόμα και στον Υμηττό μέρα μεσημέρι αν και σχεδόν πάντα θα συναντήσουμε άλλους περιπατητές που θα μας βοηθήσουν.

IMG_2671

Θυμόμαστε επίσης πως στο βουνό καλημεριζόμαστε με όλους.

 IMG_2709

Fairy tree…;)

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


+ 8 = 14