Μπορεί η yoga να αλλάξει το σώμα και τη διάθεσή σου;

Facebook Twitter Email

Zητήσαμε από τον (good vibes) Αντώνιο Μελίβιο, yoga instruc­tor του Dol­phin Yoga Soci­ety να απαντήσει στις απορίες μας σχετικά με τη yoga και τα οφέλη της στο σώμα και την ψυχή μας.

mmyoga

Επιλέγοντας τη yoga θα δω άμεσα διαφορά στο σώμα μου;
Φυσικά, αν και στη yoga σπάνια θα συναντήσουμε κάποιο σώμα με γράμμωση. Γιατί η yoga δεν είναι γυμναστική με την κλασική έννοια. Η yoga γυμνάζει το σώμα συνολικά. Σκοπός της yoga δεν είναι να γραμμώσει ή να “σφίξει” κάποια σημεία του σώματος. Oι ασκήσεις της yoga ενδυναμώνουν ολόκληρο το μυικό σύστημα δίνοντας έμφαση στους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς, καθώς και στους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά κυρίως δημιουργούν ευεξία. Σαφώς τα σώματα αυτών που κάνουν yoga είναι δυνατά και υγιή και αποκτούν μια συνολική αρμονία. Το σημαντικό όμως που θα νιώσετε κάνοντας yoga είναι αυτοπεποίθηση οπότε τότε δεν θα σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα  η εικόνα του σώματός σας, γιατί θα νιώθετε υπέροχα όπως ακριβώς είστε!

Η γιόγκα θα με βοηθήσει να χάσω τα περιττά κιλά που πήρα στις διακοπές;
Εννοείται πως αν έχετε σκοπό να χάσετε πολύ ιδρώτα κάνοντας Hatha advance ή vinyasa krama yoga καθημερινά, θα χάσετε πολλά κιλά. Μη ξεχνάτε πως σε μία ώρα advance hatha yoga θα “κάψετε” περισσότερες θερμίδες από το αν την αντίστοιχη ώρα κάνατε τζόκινγκ.

Η γιόγκα είναι πραγματικά κατάλληλη για όλους; Τι συμβαίνει εάν έχεις μυοσκελετικά προβλήματα η γενικά δε νιώθεις και τόσο κορίτσι λάστιχο;
Ναι, είναι κατάλληλη για όλους, αρκεί να ενημερωθεί ο δάσκαλος για τα προβλήματα, ώστε να εφαρμόσει τις ασκήσεις με τον τρόπο που αρμόζει στο πρόβλημα του καθενός. Κατά τα άλλα η ευλυγισία δεν είναι απαραίτητη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν ευνοεί τις αθλούμενες, γιατί υπερβάλλουν.

Πολλές φορές με κυριεύει η τεμπελιά μου… Ποσό συχνά πρέπει να κάνω για παρατηρήσω αποτέλεσμα στο σώμα μου και τη διάθεσή μου;

Τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά. Η “τεμπελιά” θα ξεπεραστεί μετά το 2ο ή 3ο μάθημα, γιατί έτσι συμβαίνει με όλους. Μετά θα “κολλήσεις” κι εσύ.

Λένε πως η γιόγκα είναι πέρα από άσκηση και εξαιρετικά αντί-στρες μέθοδος; Με ποιο τρόπο;
Πρώτα από όλα γιατί όταν είσαι για μιάμιση ώρα σε έναν χώρο που δεν ακούγονται ομιλίες πέρα από τη φωνή του δασκάλου, δεν έχεις μαζί το κινητό σου, δεν μπορεί κανείς και για κανένα λόγο να σε διακόψει και δεν έρχεσαι σε επαφή με κανέναν παρά μόνο με τον εαυτό σου, ηρεμείς. Πέρα όμως από την ώρα της πρακτικής η yoga σου δημιουργεί μόνιμη ευεξία κάθ´ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάθε μέρα.

Στη ζωή μου πως μπορεί να με βοηθήσει ψυχικά αυτή η δουλειά με το σώμα μου;
“Νούς υγιής εν σώματι υγιεί”. Οι ασκήσεις της yoga δυναμώνουν το σώμα σας, οξύνουν την παρατηρητικότητά σας, ακονίζουν το μυαλό σας, βελτιώνουν την ισορροπία και την ευλυγισία σας, τονώνουν την αυτοπεποίθησή σας. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ψυχολογία σας μετά από όλα αυτά;

Τι είναι κατά τη γνώμη σας η γιόγκα με μια λέξη;
Ευεξία. Γαλήνη. Ισορροπία. Αυτοπεποίθηση. Όποια θετική λέξη σας έρχεται στο μυαλό εκφράζει τη yoga και εκφράζεται από αυτήν.

φωτογραφία

Ο Αντώνιος Μελίβιος εξηγεί ότι ακόμα και στην προετοιμασία για Bakasana που βλέπετε στη φωτογραφία, δεν υπάρχει κάποιος μυς τους σώματος που να μη γυμνάζεται.

 

Ευχαριστούμε πολύ,

Namaste.

Le Tip!

Ο Αντώνιος Μελίβιος διδάσκει Hatha Yoga στο Dol­phin Yoga Soci­ety σε ένα καινούργιο, φωτεινό, γεμάτο θετική ενέργεια χώρο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Μιλτιάδου 11, Μοναστηράκι). Πληροφορίες σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας μπορείς να βρείς στη σελίδα του DYS στο Face­book

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


+ 3 = 10