Πως μπορώ να διατηρήσω το βάρος που έχασα;

Facebook Twitter Email

Η κλινική διαιτολόγος Κυρία Αμαλία Τσαγκάρη απαντά στο ερώτημα.

να διατηρήσω το βάρος

Το ερώτημα πώς να διατηρήσω το βάρος που έχασα προβληματίζει σχεδόν όλους όσους έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Είναι εύλογο, συγχρόνως όμως δύσκολο να απαντηθεί.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τα νέα επιστημονικά δεδομένα μας προτείνουν διάφορα εργαλεία.

Είναι σημαντικό πρώτα απ’ όλα να θέσουμε ως βασική εβδομαδιαία συνήθεια το ζύγισμα μας, μόνο έτσι θα έχουμε μια σωστή εικόνα της προσπάθειας μας.

Δεύτερο βήμα είναι η προσωπική δέσμευση σε συγκεκριμένες μικρές καθημερινές συνήθειες που στοχεύουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τις οποίες πιθανότατα αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους π.χ. το καθημερινό 30λεπτο περπάτημα από και προς το γραφείο/ τη σχολή μπορεί σε βάθος χρόνου να βοηθήσει ιδιαίτερα το ενεργειακό ισοζύγιο μας, η λήψη πρωινού, η συστηματική επιλογή υγιεινών επιλογών για σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα όπως για παράδειγμα τα φρούτα, ένα γιαούρτι κ.α.
Το επιπλέον βάρος το οποίο πήραμε και το οποίο κληθήκαμε να χάσουμε είναι ένδειξη κάποιων μικρών η μεγάλων κακών διατροφικών συνηθειών πχ. Η μη λήψη πρωινού.
Δυστυχώς οι κακές διατροφικές συνήθειες δεν είναι μόνο μία αλλά αρκετές. Μπορεί για παράδειγμα τα επιπλέον κιλά σε ένα υπέρβαρο άτομο να οφείλονται στην υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών, σε ένα άλλο στην υπερκατανάλωση γλυκών, σε ένα άλλο στον καθιστικό τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό, η καθιέρωση μίας συγκεκριμένης καλής διατροφικής συνήθειας δε μπορεί να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους όσους έχουν χάση βάρος.

Εν κατακλείδι, το άτομο που έχασε βάρος είτε περισσότερο, είτε λιγότερο θα πρέπει να αναλογιστεί τι έκανε λάθος και ποιες καλές διατροφικές συνήθειες μπορεί να υιοθετήσει για τη διατήρηση της απώλειας αυτής.
Πάντα θα πρέπει, επίσης να έχουμε υπόψη ότι τα μικρά και σταθερά βήματα είναι πολύ σημαντικά.

Ευχαριστώ θερμά την Κυρία Δρ. Αμαλία Τσαγκάρη

Kλινική διαιτολόγος Γ.Ν.Α. ΚΑΤ

EFAD Del­e­gate ου Πανελληνίου Συλλόγου ΔΙιατολόγων –Διατροφολόγων

tsagaridiet@yahoo.gr

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


6 + = 15