Τα Οκτώ Δωδεκανησιακά Τραγούδια με την Μαρίνα Σάττι και το σύνολο chórεs είναι ένα αριστούργημα

Facebook Twitter Email

Η πιο δυνατή dig­i­tal εμπειρία τέχνης από την Εθνική Λυρική Σκηνή

06d5ef45b88131908e99ab8f6f3908f2_L

Eίμαι απόλυτα με το μέρος όσων υποστηρίζουν ότι η καλλιτεχνική εμπειρία δεν μπορεί να μετουσιωθεί στον ψηφιακό κόσμο καθώς προαπαιτεί την αίσθηση της ανθρώπινης παρουσίας, την προσπάθεια και την κατάθεση ψυχής των ερμηνευτών. Και φυσικά, το κοινό τους.

Κι όμως αυτό που μόλις είδα στο you tube κανάλι της Εθνική Λυρικής Σκηνής ήταν πολύ δυνατό. Η Μαρίνα Σάττι και το σύνολο chórεs παραδίδουν στο διαδικτυακό κοινό τα “Οκτώ Δωδεκανησιακά Τραγούδια” ένα απόλυτα θηλυκό μουσικό ταξίδι στην Κάρπαθο, Ρόδο, Τήλο, Κάλυμνο, Καστελόριζο, Κω που σε κάνουν να κολλάς το βλέμμα σου πάνω στην οθόνη, απολαμβάνοντας μια χορογραφημένη βίντεο-παράσταση ντυμένη μουσικά με τις αιθέριες γυναικείες φωνές που ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια των πανέμορφων –ακριτικών– αυτών τόπων της Ελλάδας.

Η κινησιολογία των κοριτσιών θυμίζει νεολιθικά ειδώλια, το σύγχρονο video art στο back­ground που μοιάζει χαρτοκοπτική με πέτρα, ουρανό και ήλιο είναι άκρως ταιριαστό και αναδεικνύει την ατμόσφαιρα του κάθε κομματιού, ενώ η επιλογή των τραγουδιών του Γιάννη Κωνσταντινίδη, προσαρμοσμένη από τον Γιώργο Μπελώνη είναι μια βουτιά, μια μυσταγωγία στα νερά μιας παράδοσης που κάποιες φορές αγνοούμε, και –φυσικά– τον πλούτο, τον αστείρευτο πλούτο συναισθημάτων και σκέψεων ενός λαού που είχε τραφεί από άπλετο φως.

Οπότε ίσως του αξίζει ένα καλύτερο αύριο.

  • Ακούγονται τα τραγούδια “Ξύπνημα του γαμπρού» το «Τραγούδι του γάμου», «Ερήνη» και τα «Βοτσικάτα».

‘Ενα mood­board με την εντύπωση που σου αφήνει η παράσταση.

091dc07705584b6f472a78d0c94a6122_XL

unnamed

‘Εργο του Γιάννη Μόραλη

WP_20160119_063

Αρχαϊκό ειδώλιο που παραπέμπει στο γράμμα Ψ

unnamed

‘Εργο του Κώστα Τσόκλη

unnamed

Αρχαϊκή Κόρη

icaro4-1080x650

Κεραμικό έργο από το ιστορικό εργαστήρι “‘Iκαρoς” της Ρόδου

Το βίντεο θα παραμείνει online έως 29/6. Δες το εδώ

 

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


+ 6 = 13