Ταύρος σε γκαλερί

Facebook Twitter Email

Πως ένα έργο τέχνης σε μια βιτρίνα μπορεί να μας αλλάξει τη μέρα.

Από τον Γεώργιο Γερόπουλο.

IMG_2749

‘Αλτες (2014), ακρυλικό σε χαρτί κολλημένο σε καμβά, 46Χ70

Αν δεν είναι πολιτισμός η τέχνη, τότε τι είναι; Και πώς ένα έργο τέχνης μπορεί να μας κάνει πιο δημιουργικούς; Μήπως απλώς γιατί ο καλλιτέχνης του έργου καταφέρνει να εξωτερικεύσει αυτό που αισθάνεται. Παράδειγμα ο ζωγράφος Απόστολος Χατζαράς. Περπατούσα στη Σκουφά ένα συννεφιασμένο πρωινό και όλα ήταν απελπιστικά ίδια. Τα σπασμένα πλακάκια του πεζοδρομίου ήταν τόσο γνώριμα όσο και τα αγχωμένα πρόσωπα των περαστικών. Τα κουδούνια των πολυκατοικιών έγραφαν τα ίδια ονόματα, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν θόρυβο οι εξατμίσεις των μοτοσακό. Οι λαχειοπώλες υπόσχονταν κέρδη, με την ίδια ευκολία που μοιράζουν τον έρωτα οι πλέιμπόις της πλατείας Κολωνακίου.

Ξαφνικά ένα έντονο φούξια μου φώναξε δυνατά μέσα στο αυτί μου, σαν το βρυχηθμό που βγάζει ένας ταύρος 400 κιλών καθώς πηδάει για να λακτίσει τον ταυρομάχο. Όπως κοντοστάθηκα από το σοκ, χαζεύοντας τον πίνακα που απεικόνιζε έναν μαύρο ταύρο να παίζει με κάποιον ακροβάτη με φόντο μια φούξια θάλασσα, ένας νεαρός μου μίλησε από το εσωτερικό της γκαλερί: «Περάστε μέσα να δείτε και τα υπόλοιπα έργα».

Λίγο αργότερα, αφού είχα απολαύσει ένα πλήθος ταύρων σε διάφορα χρωματικά φόντα, χορτασμένος από την ενέργεια του καλλιτέχνη, έμαθα ότι ο νεαρός που με προσκάλεσε στο εσωτερικό της γκαλερί ήταν ο ίδιος ο ζωγράφος των έργων, ο κ. Χατζαράς, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μου εξηγήσει το νόημα των έργων του. Του ζήτησα ευγενικά: «Οχι, σας ευχαριστώ, τα έργα σας έχουν φωνή. Αυτό που ήθελα να μάθω το έχω ήδη αφομοιώσει».
’Εξω από τη γκαλερί, στη Σκουφά, είχε βγεί ο ήλιος.

IMG_2750

IMG_2743

IMG_2746

IMG_2753

IMG_2742

Η έκθεση του Απόστολου Χαντζάρα με τίτλο Μύθος και Θυσία εκτίθεται στην Gallery Sko­ufa (Σκουφά 4,Κολωνάκι) www.skoufagallery.gr

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


7 + = 10