Η τέχνη της φιλοξενίας στο Μουσείο Μπενάκη

Facebook Twitter Email

Εάν αγαπάτε τη διακόσμηση και την ιστορία των εφαρμοσμένων τεχνών τότε αυτή η νοσταλγική έκθεση στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη είναι ένα must see.

Η τέχνη της φιλοξενίας

Έχουν ελληνικό χαρακτήρα χρονολογούνται στο 19ο αιώνα και μοιάζουν με τα σκεύη που είχαν οι οικοδέσποινες παλιά ή το  “Καλημέρα” στον τοίχο της κουζίνας.

“Η έκθεση “Η τέχνη της φιλοξενίας”  παρουσιάζει μια ομάδα συναρπαστικών και πολυδιάστατων αντικείμενων του 19ου αιώνα, προερχόμενων από το χώρο της διακόσμησης και των εφαρμοσμένων τεχνών: διακοσμημένους δίσκους που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναλαμπής της τεχνικής japan­ning στην Ευρώπη, μιας τεχνικής που μιμείται τη δημοφιλέστατη στην Άπω Ανατολή τεχνική της λάκας. Πρόκειται για αντικείμενα ιδιαίτερα αγαπητά στους συλλέκτες, τα οποία εμπλουτίζουν σήμερα πολλές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία” δηλώνει το Μουσείο Μπενάκη.

Οι δίσκοι αυτοί αποτελούσαν άλλωστε κομμάτι του τελετουργικού της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο αφού αποτελούσαν τα σκευή για το σωστό σερβίρισμα του καφέ ή των γλυκών του κουταλιού ή ακόμα και τα γεύματα.
Σήμερα αποτελούν για όλους εμάς τεκμήρια της κοινωνικής ζωής καθώς και πολιτιστικής ιστορίας των δύο αυτών χωρών.

“Η έκθεση επιχειρεί μια διεπιστημονική ανάγνωση των οικείων αυτών αντικειμένων, μια ανάγνωση που εξετάζει την εικονογραφία και τη λειτουργική τους διάσταση, τις τεχνικές κατασκευής και τους τόπους παραγωγής αλλά και τις εμπορικές διαδρομές που έφεραν τα περιζήτητα αυτά αντικείμενα στην Ανατολή και τα εισήγαγαν στην καθημερινότητα ενός νέου αγοραστικού κοινού.
Καταγράφει ταυτόχρονα τις σύγχρονές τους μαρτυρίες, φιλολογικές και εικονογραφικές, και τις ιστορίες που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών, σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ λειτουργικότητας και διακοσμητικού χαρακτήρα.” σύμφωνα με το Μουσείο Μπενάκη.

Οι δίσκοι σερβιρίσματος λένε ιστορίες… Εξαιρετική ιδέα.
Η τέχνη της φιλοξενίαςΗ τέχνη της φιλοξενίας

25/09/2013 — 17/11/2013 (Εγκαίνια: 23/09/2013, 20:00)
Χώρος Μουσείο Μπενάκη Κεντρικό Κτήριο Κουμπάρι 1, Αθήνα

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


+ 4 = 11