Αθήνα: Helmut Newton στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Facebook Twitter Email

Μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της χρονιάς είναι αφιερωμένη στο φωτογράφο Hel­mut New­ton. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 “My job as a por­trait pho­tog­ra­pher is to seduce, amuse and enter­tain.” H.N

H μόδα, η ομορφιά και η τέχνη συνδέονται. Αυτό είναι το αγαπημένο μου μότο/μάθημα και ο Hel­mut New­ton (1920– 2004) ένας από τους κορυφαίους δάσκαλους της σχολής.

Η επαφή με το φωτογραφικό του έργο είναι πάντα μία εμπειρία. Πριν δύο χρόνια είχα επισκεφτεί το μουσείο Hel­mut New­ton  ( Hel­mut New­ton Foun­da­tion) στο Βερολίνο κι έτσι μπορώ να το εκφράσω με απόλυτη άνεση και ειλικρίνεια. Οι δυνατές του εικόνες, το γυμνό και η θεματολογία του που πολλές φορές σόκαρε, απλά σε υπνωτίζουν. Περπατάς από τη μία άκρη της έκθεσης ως την άλλη αφήνοντας ξεκάθαρα τον Κύριο New­ton να σε παρασύρει στον πολλά υποσχόμενο και ταυτόχρονα αισθησιακό, βίαιο και κάποιες φορές χιουμοριστικό κόσμο της μόδας, του χρήματος και της εξουσίας.

Ο Hel­mut New­ton ως κορυφαίος φωτογράφος μόδας της εποχής μας, έζησε από κοντά τον κόσμο αυτό, τον επεξεργάστηκε, τον κριτικάρε και τον ανέδειξε. Θυμάμαι σε εκείνη τη βόλτα μου στο μουσείο του Βερολίνου ένα τοίχο γεμάτο συλλυπητήρια τηλεγραφήματα διευθυντών περιοδικών, ηθοποιών και ροκ σταρ που παρέλαβε η γυναίκα του June αμέσως μετά το θάνατό του.

Η έκθεση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι must για τους λάτρεις της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας που μας περιβάλει και ο Hel­mut New­ton μία προσωπικότητα της τέχνης που αξίζει να γνωρίσουμε περισσότερο κατέχοντας αξία ισότιμη με εκείνης του Andy Warhol.

Εγώ, λατρεύω τα B&W του.

στέγη γραμμάτων και τεχνών

Το βίντεο από την τελευταία στάση της έκθεσης στο Grand Palais.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 13 Νοεμβρίου 2012 — 3 Μαρτίου 2013

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


+ 7 = 13