Και εδώ που τα λέμε… Sweets are not forever

Facebook Twitter Email

“Τα γλυκά τελείωσαν λοιπόν, και αυτό είναι θετικό.” λέει η καλλιτέχνης Χριστίνα Δάρα.

Tα 4000 πολύχρωμα πήλινα σοκολατάκια της Χριστίνας Δάρρα που εκτίθενται σε 16 τετραγωνικά μέτρα μαζί με 60 μικρά ζωγραφικά έργα, σχέδια σε χαρτί, και άλλα εκθέματα αποτελούν το υλικό της έκθεσης Sweets are not For­ever που πραγματοπoιείται στον χώρο του πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη, στο Κτίριο της οδού Πειραιώς.

Τα λαχταριστά αυτά πολύχρωμα γλυκά δεν είναι για φάγωμα αλλά για περισυλλογή. Η έκθεση αυτή στη ουσία φωτογραφίζει τους λαχταριστούς πειρασμούς μίας γενιάς –όπως της δικής μου– που μεγάλωσε στη λεγόμενη “αφθονία”. Βάζω την αφθονία σε εισαγωγικά, γιατί η αφθονία αυτή ήταν καθαρά υλική. Τώρα, σύμφωνα με το ίδιο το σχόλιο του μουσείου Μπενάκη, αντιμετωπίζοντας τη βαθιά κοινωνική κρίση, η γενιά αυτή καλείται να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της.

Η δική μου αίσθηση είναι ότι τα γλυκά αυτά υπάρχουν ακόμα.
Απλά είναι όπως τα έργα τέχνης της Χριστίνας  Δάρρα. Πρόκειται για  πνευματικά έργα, πράξεις και επιλογές που βγάζουν αληθινά συναισθήματα και πραγματικά χρώματα τα οποία δεν λάμπουν, δεν έχουν τέλειες γωνίες αλλά είναι ανθρώπινα.

Το στοίχημα ίσως θα μπορούσε να είναι μία νέα συνταγή ζαχαροπλαστικής, που θα χτίσει μια αλληλέγγυα κοινωνία, που φτιάχνει γλυκά στην κουζίνα της, δημιουργεί και έχει φρέσκα υλικά για να τη χτίσει σε πιο γερά θεμέλια.

Μην γκρινιάζεις. Life is sweet. It’s up to you.

“Αυτή η κοινωνία έχασε τον προσανατολισμό της, έχασε την ταυτότητά της. ‘Επλεε σε ένα λείο γιαλό πλαστής και δανεικής ευδαιμονίας. ‘Επειτα το σύστημα χάλασε, το δυτικό σχήμα απέκτησε τρύπες, τα εργατικά χέρια μεταφέρθηκαν σε άλλες γωνιές του πλανήτη και ο πλούτος μετατράπηκε σε μαύρη τρύπα: ρούφηξε τον ίδιο του τον εαυτό.”

Δείτε περισσότερα για την Χρστίνα Δαρρα στο www.christinadaras.com

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 11/11/2012

Δείτε ακόμα:Leave a Reply


4 + 4 =